jak obliczyc taką całkę
olga:
22 kwi 19:50
22 kwi 20:01
olga: zrobiłem podstawienie t=cosx i otrzymałem
| | x | |
i nie wiem co z tym t=tg |
| |
| | 2 | |
22 kwi 20:57
Krzysiek: tą całkę policzysz rozbijając ułamek na ułamki proste:
http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%82amki_proste
już nie dotyczy tej całki tylko początkowej, zamiast mnożyć przez sin i wykonując podstawienie:
t=cosx
| | x | |
od razu robimy podstawienie t=tg |
| |
| | 2 | |
22 kwi 21:03
olga: nie rozumiem jak rozbić na ułamki proste sin3x można to zrobic przez podstawienie
22 kwi 21:12
Krzysiek: | | 1 | | A | | B | | C | | D | |
na ułamki proste: |
| = |
| + |
| + |
| |
| |
| | (1−t2)2 | | 1−t | | (1−t)2 | | 1+t | | (1+t)2 | |
i prawą stronę doprowadzasz do wspólnego mianownika i porównujesz odpowiednie współczynniki
iwyliczasz A,B,C,D
.......
| | dx | | x | |
∫ |
| można policzyć wykonując podstawienie: t=tg |
| |
| | sin3 x | | 2 | |
| | x | |
na wiki masz rozpisane dx i zapisany sin przy pomocy tg |
| |
| | 2 | |
22 kwi 21:20
Asyy: lub ze wzoru rekurencyjnego:
| | dx | | 1 | | 1 | | n−2 | | 1 | |
∫ |
| = − |
| |
| ctgx + |
| ∫ |
| dx |
| | sinnx | | n−1 | | sinn−2x | | n−1 | | sinn−2x | |
22 kwi 21:24