Procent składany
Werterka: Niby łatwe to zadanie, ale ja kompletnie nie rozumiem tego typu zadań (lokaty, kredyty,
procenty...

).
Proszę o pomoc.
Na lokatę, której oprocentowanie wynosi 6% w skali roku, pan Jan wpłacił 5000 zł. Jaki będzie
stan oszczędności po 4 latach, skoro odsetki są dopisywane po każdym roku oszczędzania?
Znam wzór na procent składany, ale ile wynosi w tym przypadku n?
22 kwi 19:37
Eta:
n=4 .........bo odsetki kapitalizowane są raz w roku
22 kwi 19:42
Werterka: Ok, a gdyby np.było zadanie tego typu − na lokatę 2−miesięczną wpłacamy 30 000 zł,
oprocentowanie wynosi 5%. Ile wyniosą odsetki po 1,5 roku?
22 kwi 19:44
krystek: weź na początek : 1,6 ponieważ masz wówczas 8 okresów kapitalizacji odsetek.
22 kwi 20:02
krystek: ups 1,5 to przecież 18 miesięcy czyli 9 okresów kapitalizacji
22 kwi 20:04
mala: lokata 30 000
i pamiętasz, że 5% jest w skali roku, to
p = 212*5% = 56% w 1 okresie kapitalizacji (2 mies)
23 kwi 01:21