równoległobok
lolek: W równoległoboku, który nie jest prostokątem, krótsza przekątna dzieli go na dwa równoramienne
trójkąty prostokątne. Krótszy bok równoległoboku ma długość 8. Oblicz pole tego równoległoboku
pomożecie ?
22 kwi 19:37
lolek: ludzie pomocy

22 kwi 19:41
asdf: masz odp do tego zadania? mi wyszło 64
22 kwi 19:43
Aga1.:
22 kwi 19:45
lolek: nie nie mam
22 kwi 19:56
Kuba:

Liczysz wysokość: sin45=h/8, liczysz bok a z twierdzenia Pitagorasa
√2*82. Ostateczenie
P=a*h.
22 kwi 19:56
lolek: bo to otwarte
22 kwi 19:56
Kuba: Hmm, troche z pisaniem i rysowaniem zeszło, w każdym razie innym sposobem mi też 64 wyszło więc
jest ok.
22 kwi 19:57
lolek: czyli bo obu stronach jest po 45 stopni

bo ja zazwyaczaj nie robię z sinusów tylko takiej
innej zależnosci
22 kwi 19:57
lolek: hmm i tak dalej nie rozumiem jak to zapisać sorryy
22 kwi 20:00
Kuba: Tak, suma kątów wewnętrznych każdego trójkąta wynosi 180, jeden kąt jest prosty więc suma
pozostałych ma 90 stopni, a jako że równoramienny to te kąty są równe. Więc po 45 stopni.
22 kwi 20:01
Kuba: Najlepiej tak jak Aga1. przedstawiła, liczysz pole jednego trójkąta i to pole mnożysz przez 2.
Wysokością jest przekątna, ponieważ pada na bok równoległoboku pod kątem prostym. Więc masz
pole trójkąta 1/2*8*8= 32. Pole całego równoległoboku 32*2=64.
22 kwi 20:03
Aga1.: Zauważyłam,że równoległobok składa się z dwóch trójkątów prostokątnych o przyprostokątnych
długości a=8 i b=8.
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta prostokątnego Ptr= |
| a*b= |
| *8*8=32 |
| | 2 | | 2 | |
P
równoległoboku=2*P
trójkąta=2*32=64.
22 kwi 20:05
asdf:

To jest ten sam rysunek co narysowała Aga1. Masz tu dwa trójkąty przystające (takie same), h =
8, a = 8.
| | a * h | |
P = |
| * 2(bo są dwa takie same) |
| | 2 | |
22 kwi 20:06