działanie
tempy osioł: (x−2)(x2−9)=(x−2)(x2+1)
czy aby wyznaczyć ilość pierwiastków mogę najpierw podzielić obydwie strony przez (x−2) ?
wtedy będzie:
(x2−9)=(x2+1)
−10=0
nie ma pierwiastków
ale w odpowiedzi jest jeden pierwiastek. no i w sumie mi wychodzi, jeśli przemnożę przez siebie
wszystkie nawiasy. no ale dlaczego nie mogę wpierw przez (x−2) ?
22 kwi 18:34
Basiek: Nie możesz podzielić przez ten nawias, przecież tam właśnie może być Twoje rozwiązanie

gdybyś skądś miał założenie x≠2., to możesz. Ale obecnie, wybacz, nie

Rozwiążmy więc: (wszystko na lewo)
(x−2)(x
2−9)−(x−2)(x
2+1)=0 teraz przed nawias (x−2)
(x−2)[x
2−9−x
2−1]=0
(x−2)*(−10)=0 /:−10
x−2=0 ⇔x=2

Zrobiłeś zamach na odpowiedź
22 kwi 18:39
tempy osioł: dzięki, rozumię już
22 kwi 18:42
Basiek: Jeszcze "rozumi
em" i już wszystko będzie całkowicie cacy
22 kwi 18:43
tempy osioł: just trollin'
22 kwi 18:46
22 kwi 18:48