oblicz
nie: Na planie pokoju wykonanym w skali 1 : 50 prostokątna podłoga ma wymiary 8 cm i 12 cm.W
rzeczywistości pole powierzchni podłogi tego pokoju jest równe?
22 kwi 18:30
bolo: 1cm na planie odpowiada 50 cm w terenie
a=400cm=4m
b=600cm=6m
22 kwi 18:35
tempy osioł: 8*12=96cm2
1cm = 50cm
1cm2 = 250cm2
1cm2=250cm2
96cm2=x cm2
x = 250*96 = 24000 cm2
zgadza się?
22 kwi 18:37
nie: no właśnie nie .. też tak kombinowałam, ale odpowiedź ma być 24m2 , co mnie kompletnie
zdziwiło
22 kwi 18:38
bolo: pomnóż 4m*6m=24m2 dobrze ci podałem
22 kwi 18:43
nie: tak tak wiem, dopiero później zauważyłam.. dziękuje bolo
22 kwi 18:44
tempy osioł: Pole na kartce: 8*12=96
8cm w rzeczywistości to 8*50=400
12cm w rzeczywistości to 12*50=600
Pole w rzeczywistości to 400*600=240000cm2 czyli 24m2
w tym co wyżej napisałem zabrakło mi jednego zera, wie ktoś może dlaczego?
22 kwi 18:45
bolo: 1cm − 50cm
1cm2 = 2500cm2 bo 50*50
22 kwi 18:46
tempy osioł: nie no, nie wierzę, naprawdę jestem tępym osłem...
22 kwi 18:48