rownania i nierownosci
dzik: Równanie
4x − m = m
2x +2 ma nieskończenie wiele rozwiązań gdy :

?
nie wiem zupelnie jak do tego podejsc..
22 kwi 18:15
Skipper:
po jednej stronie równanie prostej ... po drugiej też ...
Kiedy nieskińczenie wiele rozwiązań ... kiedy się pokrywają −
22 kwi 18:18
bolo: −m2x+4x−m−2=0 funkcja kwadratowa
1. 2.
{ m≠0 v { m=0
{ Δ<0
liczysz pierwszy, potem sprawdzasz drugi, sumujesz oba i masz wynik.
22 kwi 18:39
Ajtek:
Funkcja kwadratowa? Gdzie, ja widzę tylko liniową

.
bolo wytłumasz mi

.
22 kwi 18:46
bolo: widziałem x2 : )
22 kwi 18:47
Skipper:
to mówisz
bolo że dla Δ<0 ... mamy nieskończenie wiele rozwiązań .... ciekawe ... ciekawe
...−
22 kwi 18:47
Ajtek:
Aha

.
22 kwi 18:49
Kuba: przenosząc na lewą mamy: −m2x+4x−m−2 => x(−m2+4) −m−2 więc mamy zwykłą liniową. Teraz ma
nieskończenie wiele rozwiązań, gdy a=0 i b=0. Dalej wyliczamy a=(−m+2)(m+2) i −m−2=0 ==>
a∊{−2,2} i m=−2 więc dla m∊{−2} mamy nieskończenie wiele rozwiązań
22 kwi 19:15