matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź do najprostszej posatci
qqule:
x
(5x−1)
2
−3 *
=
2
5
22 kwi 18:06
M:
7 lut 11:26
Bo_ra:
x
3(5x−1)
2
−
=
2
5
5x−6(5x−1)
2
=
=
10
5x−150x
2
+60x−6
−150x
2
+65x−6
=
=
=
10
10
=−15x
2
+6,5x−0,6 −15x
2
+6,5x−0,6=0 Δ=(6,5)
2
−4*(−15)*(−0,6)=6,25
√
6,25
=2,5
−6,5−2,5
−9
3
x
1
=
=
=
−30
−30
10
−6,5+2,5
−4
2
x
2
=
=
=
−30
−30
15
2
3
−15x
2
+6,5x−0,6=(x−
)(x−
15
10
7 lut 12:32