oblicz Ile litrów mleka jest w pierwszym zbiorniku?
za kilka dni egzamin:
W dwóch zbiornikach znajduje się 420 litrów mleka. Jeśli z pierwszego zbiornika przelejemy
| | 1 | |
do drugiego |
| jego zawartości, to w obu zbiornikach będzie taka sama ilość mleka. |
| | 6 | |
Ile litrów mleka jest w pierwszym zbiorniku?
22 kwi 17:59
Sofroniusz: zaraz podam
22 kwi 18:09
za kilka dni egzamin: czekammm .. *.*
22 kwi 18:13
Sofroniusz: Układzik:
x+y=420
y = 420 − x
x = 253
y = 420 − 252 = 168
W pierwszym zbiorniku jest 253 litry mleka
22 kwi 18:15
za kilka dni egzamin: chodź ze mną na egzamin <3
22 kwi 18:15
Sofroniusz: za szybko kliknąłem... x = 252
W pierwszym zbiorniku jest 252 litry mleka
22 kwi 18:15
za kilka dni egzamin: i tak chodź ze mną na egzamin !
22 kwi 18:17
Sofroniusz:
22 kwi 18:18