dzielenie przez cosinus jak ma wygladac dokladnie
asdek: wiedzac, ze α jest katem ostrym i tg=3, oblicz wartosc wyrazenia 8cosα−7sinα / 5cosα+2sinα. Na
koncu ksiazki jest napisane we wskazowkach zebym podzielil licznik i mianownik przez cosα ale
nie mam pojecia jak to zrobic. Probuje dzielic jak normalne ulamki ale nic mi nie wychodzi.
22 kwi 17:43
Ajtek:
| 8cosx−7sinx | | | |
| = |
| o takie coś chodzi |
| 5cosx+2sinx | | | |

.
22 kwi 17:46
asdek: Do tego momentu tez doszedlem. Nie wiem co dalej zrobic. Nie wiem czy moge skrocic?
22 kwi 17:52
Ajtek:
| | a+b | | a | | b | |
Rozbij sobie licznik i mianownik na dwa ułamki, w ten sposób: |
| = |
| + |
| |
| | c | | c | | c | |
22 kwi 17:56
asdek: Przerasta mnie to zadanie. xD
22 kwi 18:12
Ajtek:
| 8cosx | | 7sinx | |
| − |
| to jest licznik, z mianownikiem zrób to samo
|
| cosx | | cosx | |
| | sinx | |
wiemy również, że |
| =tgx, licz dalej  . |
| | cosx | |
22 kwi 18:14
asdek: W liczniku wyjdzie 8−7tg a w mianowniku 5+2tg co daje 8−21 / 5+6 co z kolei da niepoprawny
wynik.
22 kwi 18:20
22 kwi 18:21
Ajtek:
A przykład dobrze przepisałeś? Jaki ma wyjść wynik?
22 kwi 18:22
Ajtek: No to jak zły wynik wychodzi?
22 kwi 18:22
asdek: O kurde jednak dobrze wyjdzie. Wielkie dzieki za pomoc!
22 kwi 18:22
Ajtek: 
.
22 kwi 18:23
asdek: A moglbym zamiast tego sposobu co podales wczesniej czyli dzielenie w ulamkach, pomozyc przez
22 kwi 18:24
Ajtek:
I co byś otrzymał?
22 kwi 18:25
asdek: Jednak zrezygnuje z mojego sposobu.
22 kwi 18:28