Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która spełnia następujące warunki
Sofroniusz: Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która spełnia następujące warunki:
f(x−1) − f(x) = 2 dla dowolnego x ∊ R oraz f(1) = 4
zacząłem coś takiego:
f(0) − 4 = 2
f(0) = 6
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
22 kwi 17:42
ICSP: f(x−1) − f(x) = a(x−1) + b − (ax + b) = ax − a + b − ax − b = −a
−a = 2
a =− 2
f(x) = −2x + b
Teraz to już nie ma problemu z dokończeniem.
22 kwi 17:45
Sofroniusz: No właśnie w ogóle nie pamiętam jak to się robiło...
22 kwi 17:56
Sofroniusz: Pomoże ktoś? Naprawdę nie pamiętam jak to ma być...
22 kwi 18:20
matroz: icsp na maturze nie zapisuj takim ciłgiem bo ci nie uznają. masz zapisane −a−a=2a co jest
nieprawdą.
do pytającego;
f(x−1)−f(x)=2
a(x−1)+b−(ax+b)=2
ax−a+b−ax−b=2
−a=2
a=−2
f(x)=−2x+b
masz dane że f(1)=4
4=−2+b
b=6
f(x)=−2x+6
22 kwi 18:52
ICSP: matroz dziękuję bardzo

Teraz na pewno dzięki tobie napiszę lepiej maturę
22 kwi 18:55
Ajtek:
22 kwi 18:55
matroz: cieszę się niezwykle.
22 kwi 18:58
Sofroniusz: Ehh, mogę tylko zapłakać nad moją sklerozą/głupotą. Dzięki wszystkim za pomoc.
22 kwi 19:02
22 kwi 19:05
gbyjunhymkji: f(x)= ax+6, gdzie a >0
3 maj 14:34