Styczne do okręgu
PJ:): Znajdź równania stycznych do okręgu (x+1)2+(y−1)2=5 poprowadzonych z punktu A = (2,0).
Próbuje to zadanie zrobić tak, że: wyznaczyłem S(−1,1) r=P{5} (jako współrzędne i promień
okręgu)
oraz −ax+y+2a=0 jako postać ogólną prostej. Później chce podłożyć te współrzędne do równania na
odległość punktu od prostej (żeby obliczyć "a"). Niestety wychodzą mi "a" z pierwiastkiem. Co
robię źle?
22 kwi 17:35
PJ:): Proszę o pomoc.
22 kwi 18:09
krystek: Ależ a może też być w postaci liczby niewymiernej(pierwiastka) Sposób prawidłowy.
22 kwi 19:35