rozwiąz równanie p{x^2-2^{51}x+2^{100}}-p{x^2+2^{101}x+4^{100}}=2^{50}
aqlec: rozwiąz równanie √x2−251x+2100−√x2+2101x+4100=250
i mam tak |x−250|−|x+2100|=250
i teraz się gubię w przedziałach i obliczeniach
22 kwi 16:53
aqlec:
22 kwi 17:02
aqlec: ?
22 kwi 17:56
aqlec: proszę o pomoc
22 kwi 19:01
aqlec:
22 kwi 19:35
22 kwi 19:38
aqlec: a dlaczego takie przedziały?
22 kwi 20:05
Eta:
Widzisz,że miejsca zerowe pod modułami to:
x=250 i x= −2100 dlatego rozpatrujesz w trzech przedziałach.
22 kwi 20:09
aqlec: własnie tak rozwiazywałąm, tylko w obliczeniach mi nie wychodzi. Mogłabym prosić o rozpisanie
tego?
22 kwi 20:15
Eta:
1o dla x€ (−∞,−2100)
−x+250−(−x−2100)=250 ⇒ 250+2100=250 −−− sprzeczność
2o x€ <−2100, 250
−x+250 −(x+2100)=250 ⇒ −2x= 2100
to x= −299 −−− jest rozwiązaniem w tym przedziale
3o dla x€ <250, ∞) ............. dokończ
22 kwi 20:26