prosze o pomoc!
DZIADZIA:
a=1/
√2−
√3 + 3/
√3
a=1+3/ p[2}−
√3+
√3 *
√2−
√3+
√3/
√2−
√3+
√3
a=
√2/2
dobrze to robie

?
22 kwi 16:39
Eta:
| 1 | | 3 | |
| + |
| tak ma być? |
| √2−√3 | | √3 | |
22 kwi 16:46
DZIADZIA: tak
22 kwi 16:49
Eta:
No to źle policzyłeś "dziadulku"
| √2+√3 | | 3√3 | |
| + |
| = −√2−√3+√3=........... |
| 2−3 | | 3 | |
22 kwi 16:53
mala: usunąć niewymierność:
Licznik i mianownik I ułamka pomnożyć przez (√2+√3) (w mianowniku wyjdzie −2)
Licznik i mianownik II ułamka pomnożyć przez √3 (w mianowniku wyjdzie 3)
22 kwi 16:56
DZIADZIA: kurcze pieczone masz rację

a dla czego w pierwszyym ułamku napisałaś ze wyjdzie w mianowniku −2?
i dla czego koncowy wynik nie jest : −
√2+
√3 ....
22 kwi 17:03
mala: (a−b)(a+b)=a2−b2
(√2)2−(√3)2=2−3=−1
22 kwi 17:08
mala: wynik tego dzałania to − √2
22 kwi 17:13
DZIADZIA: zgadza się dziękuje bardzo
22 kwi 17:16