ciąg arytmetyczny
Jinx: Ciąg sum częściowych pewnego ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem: Sn = n2 + 7n.
Wyznacz a1, r i wzór ogólny.
Proszę o pomoc bo nie rozumie tego.
22 kwi 16:24
asdf: S1 = a1 = 1 + 7 = 8
S2 = 4 + 14= 21
S2 = 8 + a2
21 = 8 + a2
a2 = 14
a2 − a1 = 6
a1 = 8
r = 6
an = 8 + (n − 1)*6
an = 8 + 6n − 6 = 6n + 2
zgadza się z odp?
22 kwi 16:27
asdf: ŹLE SORRY ZARAZ POPRAWIE
22 kwi 16:27
asdf: S1 = a1 = 12 + 7 = 8
S2 = 22 + 7*2 = 4 + 14 = 18
S2 = a1 + a2
S2 = 8 + a2
18 = 8 + a2
10 = a2
a1 + r = a2
8 + r = 10
r = 2
a1 = 8
r = 2
an = a1 + (n − 1) *r
an = 8 + (n − 1)2
an = 8 + 2n − 2
an = 2n + 6
22 kwi 16:31
Jinx: dzięki wielkie!

czy zgadza się z odp to nie wiem bo do tego odpowiedzi nie mam, jedno z
zadań z piątkowego sprawdzianu i chciałem się dowiedzieć jak to zrobić, dzięki raz jeszcze
22 kwi 16:36