całki
mikołaj: Oblicz pola obszaru ograniczonego krzywymi
a)
y=x2
y=2x2
y=8
Nie wiem jak napisać wzór z całką, bo ogólnie te wykresy przecinają się z prosta y=8
22 kwi 16:19
22 kwi 16:23
mikołaj: dzięki wielkie Krzysiek, mam jeszcze jedno pytanie już ostatnie to samo polecenie, i jaka
będzie całka tego
y=x3−x2−2x⇒y=x(x+1)(x−2)
y=4x
22 kwi 16:28
22 kwi 16:35
mikołaj: czyli ∫−12 x(x+1)(x−2)−4xdx
22 kwi 16:41
Krzysiek: źle, skąd takie granice całkowania?...przecież z wykresu widać, że trzeba policzyć dwa
obszary...
wystarczy tylko znać granice całkowania i która funkcja jest nad którą (co widać z rysunku)
pierwszy obszar: ∫−20 x(x+1)(x−2) −(4x) dx
22 kwi 16:44