22 kwi 16:03
asdf: a)przyrównujesz każdy nawias do zera i masz rozwiązania
b) x
3 przed nawias i liczysz:
x
3(x
2 − 21x − 20) = 0
masz 3 rozwiązania x
1= 0, oraz z delty x
2 i x
3
c) nie mam pomysłu

2x
4 − 4x
2 − 7x
2 − 21 = 0
..nie wiem

d) 5x
3 − 4 x
2 + 45x − 36 = 0
5x(x
2 + 9) − 4(x
2 + 9) = 0
dalej samemu..
22 kwi 16:09
ICSP: c) t = x2, t ≥ 0
22 kwi 16:10
asdf: @ICSP
da się to jakoś innym sposobem (matura poziom podstawowy)? Kiedyś gdzieś właśnie widziałem ten
sposób z podstawianiem, ale nie bardzo go rozumiem
22 kwi 16:13
ICSP: 2x4 +3x2 − 14x2 − 21 = x2(2x2 + 3) − 7(2x2 + 3)
asdf spróbuj dalej.
22 kwi 16:16
asdf: dzięki, dalej to już nie problem

Czyli nie ten czynnik rozłożyłem

(który tak naprawde
jest jedynym problem w zadaniu)
22 kwi 16:18
22 kwi 16:44