układ równań?
Adam: Obecnie 1 kg cukru można kosztuje o 3 zł 20 gr więcej niż kilka lat temu. Wówczas za kwotę
równą 255 zł można było kupić o 80 kg więcej cukru niż obecnie, Ile kosztuje 1 kg cukru
obecnie?
22 kwi 16:01
Pops: x−obecna cena
x−3,20zl −cena kiedys
80(x−3,20)=225
80x−256=225
80x=481 /:80
x=481/80
x=6,0125
22 kwi 16:11
Adam: dzięki
22 kwi 16:55
mala: 255 / 6 = ok. 42,5 kg (teraz)
255 / (6−3,20)= ok 91kg (teraz)
91 − 42,5 nie równa się 80
22 kwi 17:53
mala: w II linijce 91 kg KIEDYŚ, przepraszam
22 kwi 17:54
mala: Możemy sobie liczyć jak są źle wpisane dane. Nie 255, a 225.
xy=225
(x+80)(y−3,20)=225
układ równań
√Delta=34
x1 ujemny odrzucisz
x2 = 5
−−−−−−−−−−
x = 45 kg
y = 5 zł cena teraz
22 kwi 19:21
mala: x − kg obecnie
y − cena obecnie
22 kwi 19:25
Adam: Fakt, powinno być 225 zł. Dziękuję
22 kwi 19:36