równanie prostych
Marlena: 1.Napisz równania prostych zawierających wysokość i środkową trójkąta ABC wychodzących z
wierzchołka B , jeżeli A=(−2;5), B=(4;7), C=(2;−8)
22 kwi 15:29
Ajtek:
Wysokość opuszczona z B na bok AC.
Znajdź współczynnik kierunkowy prostej AC, następnie napisz równanie prostej prostopadłej do AC
przechodzącej przez B.
Środkowa boku AC.
Znajdź współrzędne środka odcinka AC (punkt ten nzawijmy D), następnie napisz równanie prostej
przechodzącej przez punkty B i D.
22 kwi 15:44