Proszę niech mi ktoś wytłumaczy
balbina0108: f(x)=(1−m)x+(1−x)m gdy funkcja jest rosnąca
22 kwi 15:13
Basiek: Mamy funkcję o postaci
f(x)=ax+b −> jest to funkcja liniowa

Jest ona rosnąca, gdy a>0, w tym przypadku a=1−m
rozwiązujemy więc nierówność 1−m>0 ⇔ m<1
To wszystko
22 kwi 15:15
ICSP:
22 kwi 15:16
Ajtek:
Cześć
Basiek 
.
Jesteś pewna? Coś mi ten drugi nawias się nie podoba

.
22 kwi 15:16
Basiek: Hahah

Prawda

Ja tu jeszcze śpię, więc − uwaga− poprawiam
22 kwi 15:17
ICSP: oo ja też śpie
22 kwi 15:17
Ajtek: Basiek obudź się
22 kwi 15:21
Basiek: Wymnażamy:
f(x)=m−mx+m−mx=> f(x)=−2mx+2m i funkcja rosnąca, gdy a>0 więc −2m>0 ⇒ m<0
oraz aby funkcja nie była stała (bo wtedy automatycznie nie jest rosnąca) 2m≠0⇒ m≠0 (co w tym
przypadku pokrywało się z wcześniejszym założeniem)
więc: m<0
Byłoby miło, gdybym tym razem się nie machnęła
22 kwi 15:23
Basiek: Ajtek− no proszę Cię. To jest skomplikowana i długotrwała czynność, to wybudzanie. Nie mam
wiadra z wodą, chyba pójdę po kawę
22 kwi 15:25
Ajtek:
Po wiadro z kawą

.
22 kwi 15:25
Basiek: 
DWA wiadra.
f(x)=x−mx+m−mx => f(x)=x−2mx+m=> f(x)=(1−2m)x+m => 1−2m>0 i m≠0
| | 1 | | 1 | |
m< |
| i m≠0 ⇒ m∊(−∞,0)∪(0, |
| )  Niech będzie ok. |
| | 2 | | 2 | |
22 kwi 15:29
Ajtek:
Dlaczego m≠0?
22 kwi 15:31
Basiek: Nooo, bo wtedy będzie funkcja stała?

Jezu, gdzie kawa
22 kwi 15:33
balbina0108: no teraz rozumiem, bo m−mx mi nie pasowało nigdzie dzięki, myślałam że ze mną coś nie tak
22 kwi 15:34
Basiek: Aktualnie nie tak jest coś ze mną. W każdym bądź razie, myślę, że na tym przykładzie, obie
świetnie zapamiętamy, o co tu chodzi
22 kwi 15:35
Ajtek:
Jak stała, gdzie stała?
dla m=0 mamy: (1−0)x+(1−x)*0=x czyli rosnąca, albo ja zaczynam usypiać

.
22 kwi 15:36
Basiek: idę się pociąć. No, depresja gwarantowana.
@Balbino droga, ostatnia korekta− dla m=0, wcale nie będzie funkcja stała, pochrzaniła a z b

Ten cały warunek z m≠0 zwyczajnie zapomnij, usuń, nie "pacz"

Miłego dnia Ci życzę
22 kwi 15:36
Ajtek:
Basiek nie tnij się, wystarczy się obudzić

.
22 kwi 15:40
balbina0108: to może po prostu dla jasności napisz jeszcze raz bo zaraz gwoździa przybije

bo myślę
że więcej ludzi z tego skorzysta a to jakoś pochrzanione
22 kwi 15:41
22 kwi 15:42