Uprość wyrażenie.
Amru: P=1/2 * b * √16 − 1/4 b2
Nie potrafię tego uprościć. Pomożecie? Wiem, że pod pierwiastkiem jest wzór skróconego
mnożenia, ale nie wiem jak to zrobić, żeby pozbyć się pierwiastka.
22 kwi 15:11
Darek: Mam pytanie czy pierwiastek jest do potęgi minusuwej bo jeśli nie to będzie to tak:
P=1/2 * b * 16 − 1/4 b= 8b −1/4b=7 i 3/4b
22 kwi 15:24
Amru: Pierwiastek jest stopnia 2. Czyli pod pierwiastkiem znajduje się (4−1/2b)(4+1/2b)...
Możesz wytłumaczyć, dlaczego będzie tak? Bo kompletnie nie rozumiem.
22 kwi 15:26