pole trójkąta
!!!!!!!!POMOCYY!!!!!!!!!: W trójkącie równoramiennym podstawa jest o 3 cm krótsza od ramienia. Wysokość puszczona na
podstawę ma długość 12 cm. Oblicz pole tego trójkąta
22 kwi 15:09
!!!!!!!!POMOCYY!!!!!!!!!: pomocy!
22 kwi 16:18
Kuba:

No więc mamy ramiona oznaczone jako x, podstawę jako y i wysokość h. Wiemy że y=x−3. Oczywiście
zakładamy że x,y,h >0, => x>3. Na podstawie zadania y=x−3. Wysokość dzieli podstawę na połowę.
Masz 2 trójkąty prostokątne o wymiarach h=12, x, (x−3)/2. Korzystasz z twierdzenia Pitagorasa.
Wyliczasz x. Potem podstawiasz i do wzoru na pole.
22 kwi 19:26