bla bla ciagi
Uczen pani Białek: Znajdz czterowyrazowy ciag arytmetyczny jesli: iloczyn wyrazow rowna sie 105, a roznica ciagu
wynosi 2.
Pomozcie , bo cos mi delta nie fajna wychodzi;..
22 kwi 14:59
ICSP: 105 = 1*3*5*7 = (−7)*(−5)*(−3)*(−1)
22 kwi 15:02
Uczen pani Białek: Ciekawe czy mi uzna takie na sprawdzianie
22 kwi 15:04
ICSP: czego nie
22 kwi 15:05
Basiek: a
1, a
1+2, a
1+4, a
1+6
a
1 nazwę x teraz, żeby no...
x(x+2)(x+4)(x+6)=105
x(x+2)(x
2+10x+24)=105
x(x
3+10x
2+24x+2x
2+20x+48)=105
x
4+12x
3+44x
2+48x−105=0
I szukamy tu pierwiastków

W(1)=0 więc x=1 lub....
tu Hornerem niestety trzeba

, znów szukamy pierwiastka (w tajemnicy zdradzę Ci, że x=−7 )
Więc, szukane ciągi:
1, 3, 5, 7
−7, −5, −3, −1
22 kwi 15:07
ICSP: ooo wstała
22 kwi 15:08
Basiek: Czasem trzeba...
@Uczeń pani Białek− kopę lat, jak sobie radzisz z matematyką?
22 kwi 15:10
asdf: a
n = a
1 + (n − 1)(2)
a
n = a
1 + 2n − 2
a
n + 1 = a
1 + (n + 1 − 1)(2) = a
1 + 2n
a
n + 2 = a
1 + (n + 1)(2) = a
1 + 2n + 2
a
n + 3 = a
1 + (n + 2)(2) = a
1 + 2n + 4
a
1 = a
1
a
2 = a
1 + 2
a
3 = a
1 + 4
a
4 = a
1 + 6
(a
1)(a
1 + 2)(a
1 + 4)(a
1 + 6) = 105
(a
1)(a
1 + 2)(a
12 + 10a
1 + 24) = 105
(a
12 + 2a
1)(a
12 + 10a
1 + 24) = 105
(
a14 + 10a13 + 24a12 + 2a13 + 20a12 + 48a1) = 105
a
14 + 12a
13 + 44a
12 + 48a
1 = 105
a
14 + 12a
13 + 44a
12 + 48a
1 −105 = 0
i Co teraz?

rozbic trzeba jakoś 105 na dwie liczby i próbować z grupowaniem czy jak

?
22 kwi 15:17
Uczen pani Białek: @Basiek − A dobrze , nie narzekam coś mi sie pochrzanilo i probowalem wyciagac tam przed nawias
i stad te zamieszanie

. W srode ciagi pisze ...^^
22 kwi 15:28
ICSP: Ferrarim to
22 kwi 15:29
22 kwi 15:33