POmocy! Bardzo ważne
Julka: Proszę o rozwiązanie całego
.Zbadać szereg
∑ (n!)2*5n/(2n)!
Bardzo proszę o pomoc
22 kwi 14:57
Krzysiek: skorzystaj z kryterium d'Alemberta
22 kwi 14:59
Julka: Wiem ale nie umiem tego rozpisać mógłbyś ? początek napiszę ale dalej nie wiem jak, i czy będze
zbieżny czy rozbieżny a jutro mam zaliczenie z tego i jeśli mógłbyś rozwiązać byłą bym
wdzięczna
22 kwi 15:01
Krzysiek: to napisz co wiesz
22 kwi 15:02
Julka: no to tak: oznaczmy an= (n!)
2*5
n/ (2n)!
oczywiście an >0 dla każdego n∊N
| | an+1 | |
lim |
| = lim ((n+1)!)2*5n+1/ (2n+1)! *(2n)!/ (n!)2*5n= i nie wiem jak |
| | an | |
poskracać i co dalej ? pomóż
22 kwi 15:08
Krzysiek: (n+1)! =n!(n+1)
po 2, jak masz a
n =(2n)!
to a
n+1 =(2(n+1))! =(2n+2)!
(2n+2)! =(2n)!(2n+1)(2n+2)
5
n+1 =5
n *5
| | 5 | |
granica powinna wyjść |
| >1 czyli szereg rozbieżny |
| | 4 | |
22 kwi 15:13