!!!!!!!!!
Marta: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątna ściany bocznej tworzy z sąsiednią ścianą
| | 2 | |
boczną kąt o mierze α, taki że sinα= |
| . Oblicz pole powierzchni całkowitej tego |
| | 3 | |
| | 27√33 | |
graniastosłupa, wiedząc, że jego objętość wynosi |
| . Oblicz pole trójkąta |
| | 2 | |
zawierającego kąt α
22 kwi 14:51
Uczen pani Białek: <wkłada pistolet do buzi po czym naciska spust>
22 kwi 15:01
Marta: to mi w niczym nie pomogło
22 kwi 15:03
Marta: Może mi ktoś normalnie pomóc
22 kwi 15:06
ICSP: a mi pomogło
22 kwi 15:10
Marta: no to jak mam to zadanie rozwiązać?
22 kwi 15:11
22 kwi 15:14
Aga1.: Był rysunek, nie ma rysunku.
h− wysokość podstawy
H−− wysokość graniastosłupa
d− przekątna ściany bocznej.
22 kwi 15:17
jok:

takie coś!
V = a
2√3{2} * H
spróbuj coś zrobić ja już piszę.
trochę długie to chyba.
22 kwi 15:20
22 kwi 15:29
jok: a − podstawa
h − wysokosc podstawy
H − przekątna ściany bocznej
c − siwa linia
a
2 + H
2 = d
2 − czerwona linijka
a
√3{2} = wysokość − h
| | 1 | |
a2 + H2 = (a√3{2})2 + ( |
| a)2 + H2 |
| | 2 | |
22 kwi 15:33
22 kwi 15:42
jok: jeżeli dobrze mam(może coś ominąłem) to weź tylko podłóż co do czego i będziesz mieć, idea
zadania zrobiona chyba.
22 kwi 15:50
Marta: dzięki Wam
22 kwi 16:00
Marta: ale dużo liczenia
22 kwi 16:06
Marta: a jak pole trójkąta mam obliczyć?
22 kwi 16:08
jok: jak wyszło?
| | 1 | |
siwa to pierwiastek ( |
| a2 + H2) |
| | 4 | |
22 kwi 16:17
jok: jaka wyszła Ci podstawa i wysokość?
22 kwi 16:18
Marta: już mi wszystko wyszło, doszłam do poprawnego wyniku, dziękuję za pomoc
22 kwi 16:24
jok: był jakiś błąd z mojej strony? jak Ty pisałaś?
22 kwi 16:26
Marta: nie, wszystko ładnie wyszło
22 kwi 16:36
jok: to napiszesz jaka jest wysokość i podstawa?
22 kwi 16:44