!!!!!!!!!!!!!
Gośka: Rozwiąż
0=8a+4b+2+d
0=−a+b−c+d
4=a+b+c+d
22 kwi 14:44
ICSP: w(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
w(2) = 0
w(−1) = 0
w(1) = 4
22 kwi 14:46
Gośka: tak, −1 jest pierwiastkiem dwukrotnym
22 kwi 14:49
ICSP: tego mi brakowało
x
1 = x
2 =−1
x
3 = 2
wielomian zapisujemy w postaci iloczynowej :
w(x) = a(x+1)
2(x−2)
w(1) = 4
4 = a(1+1)
2*(1−2)
4 = −4a
a = −1
nasz wielomian można zapisać w postaci :
w(x) = −(x+1)
2(x−2) ponieważ nie wiem co masz obliczyć na tym zakończę
22 kwi 14:51
Gośka: Mam obliczyć W(x)≥0
22 kwi 14:52
ICSP: −(x+1)2(x−2) ≥ 0 ⇔ x ∊ (−∞;2>
22 kwi 14:54
Gośka: już obliczyłam, dziękuję za wszystko
22 kwi 14:56