Dany jest promień r=207 koła opisanego na trójkącie.
aneta: Dany jest promień r=207 koła opisanego na trójkącie. Oblicz pole tego trójkąta wiedząc, że
stosunek miar jego kątów ma sie jak : 1:2:3
Proszę o naprowadzenie nie mam kompletnie pomysłu
22 kwi 14:44
Ajtek:
Miary kątów Δ: α+2α+3α
α+2α+3α=180
6α=180 ⇒=...
2α=....
3α=....
Zatem Δ jest prostokątny, o kątach ostrych α i 2α.
Przeciwprostokątna ma długość 2r, krótsza przyprostokątna r, dłuższa r
√3
Wzór na pole Δ prostokątnego znamy

.
22 kwi 14:52
Eta:

α, β=2α, γ=3α
α +2α+3α=180
o ⇒ α=...........
ΔABC jest .............
teraz wyznacz "a" i "b"
22 kwi 14:55
aneta: dziekuje bardzo
czyli pole trojkata wyszlo x
2
22 kwi 15:05