zadanie
panna_waga: Spr. czy dobrze, proszę!

Pięć osób zmierzyło za pomocą stoperów czas jednego wahnięcia
pewnego wahadła. Oto wyniki pomiarów: 2,09s 2,13s 2,09s 2,08s i 2,11s. Ustalono, że jeżeli
odchylenie standardowe tych pomiarów jest większe niż 0,02s., to pomiary należy powtórzyć, w
przeciwnym wypadku za czas jednego wagnięcia przyjmuje się średnią arytmetyczną pomiarów. Czy
pomiary należy powtórzyć? Odpowiedź uzasadnij.
Średnia arytmetyczna:
x =
2,09 + 2,13 + 2,09 + 2,08 + 2,115 = 2,1
Dalej obliczam odchylenie standardowe:
δ =
√(2,09−2,1)2 + (2,13−2,1)2 + (2,09−2,1)2 + (2,08−2,1)2 + (2,11−2,1)25 =
√0,0001 + 0,0009 + 0,0001 + 0,0004 + 0,00015 =
√0,00165 =
√0,00032 ≈ 0,018
Powie mi ktoś czy to jest dobrze? I czy pomiary trzeba powtórzyć, bo tam jest 2,13 i 2,11 a to
jest więcej niż średnia arytmetyczna czyli 2,1?