trygonometra
sheezah: Proszę o wskazówkę
| | √2 | |
mam takie równanie 2(cos2x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
i zacząłem sobie rozwiązywać tak
| | √2 | |
2(cos2x − |
| ) = 0 / :2 |
| | 2 | |
i tu chciałem podzielić przez 2, ale chyba nie można xD.. a skoro nie można to nie mam pojęcia
jak to zrobić
22 kwi 14:37
ICSP: | | √2 | |
a dla jakich wartość kąta cosx przyjmuje wartość |
| ? |
| | 2 | |
22 kwi 14:40
JJ: a może pomnóż przez 2 ....
22 kwi 14:40
JJ: dla 45
22 kwi 14:41
Ajtek: | | √2 | | π | |
cos45o= |
| ⇒ cos45o=cos |
| zatem:
|
| | 2 | | 4 | |
Jakoś tak chyba

.
22 kwi 14:41
JJ: czyli
cos2α=45 C
cos2α=22,5 C
22 kwi 14:42
sheezah: a nie mam tego obliczyć przy pomocy wzorów na funkcję podwójnego kąta?
22 kwi 14:43
sheezah: ok, dziękuję
22 kwi 14:47
ICSP: nie gubmy jednego rozwiązania oraz okresu
22 kwi 14:48