Ewa: Dla jakich wartosci prametru a, b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem W(x) jeśli
W(x) = x3 - ax2 +bx + 12 , r=2
15 maj 22:46
Jakub: Jeżeli 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x), to ten wielomian można zapisać w
postaci
W(x) = (x-2)2(x-c)
Teraz te nawiasy wymnóż, sprowadzając do jak najprostszej postaci. Następnie porównaj
współczynniki przy odpowiednich potęgach. Najpierw znajdź ile się równa "c" a następnie
znajdziesz ile wynosi "a" i "b".
15 maj 23:24
hmm: jako że ja lubię wszystko na około robić to użył bym tabelki hornera , podzielił bym dwa
razy przez dwa i wyszedł by układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi
16 maj 00:09
hmm: a ten układ to:
2b-4a+20=0
2b-12a+28=0
a=1
b=(-8)
16 maj 00:29