matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
xxxxxxxxxxxxx:
dane są wielomiany: P(x)=(2x+1)
3
Q(x)=8x+a R(x)=4x
2
−1 S(x)=8x
3
+bx dla jakich wartości a i b P(x)+Q(x)−3R(x) jest równy wielomianowi S(x).
22 kwi 14:31