wykaż że
Martin: Wykaż, że √8− 2√ 15 + √5 − 2√ 6 + √8+ 2 √ 2− 2√ 5− 2√ 10 = 1
Prosze o pomoc
22 kwi 14:24
ICSP: 8 − 2√15 = (√5 − √3)2
5 − 2√6 = (√3 − √2)2
1 + 2√2 − 2√5 − 2√10 = (√5 − 1 − √2)2
22 kwi 14:45
Martin: mozesz troche objasnic?
22 kwi 15:22
ICSP: zapewne znasz twierdzenie :
√a2 = |a|
według tego twierdzenia oraz mojego poprzedniego postu masz np pierwszy pierwiastek :
√8 − 2√15 = √(√5 − √3)2 = |√5 − √3| = √5 − √3 i tka samo rozpiszesz dwa
pozostałe. Później tylko uprościć.
22 kwi 15:25
Martin: a to nie trzeba jakos na dwa przypadki modulow rozpisac?
22 kwi 15:56
ICSP: ale przecież pierwiastek jest liczbą wiec od razu możemy oszacować jaka jest wartość pod
modułem i odpowiednio go opuścić.
22 kwi 15:57
Martin: a no racja dzieki
22 kwi 16:04
Martin:
jak mam (√5 − √3)2 + (√3 − √2)2 + (√5 − 1 − √2)2 to co teraz mam zrobi zeby wyszlo 1 ?
22 kwi 16:36
Martin: doszedlem do 2√5 + 2√2 −1 = 1 ale co dalej
22 kwi 16:40
Martin: zrobilem bląd w obliczeniach czy jak
22 kwi 17:17
ICSP: a pierwiastki gdzie zgubiłeś?
22 kwi 17:33
Martin: tam o 16:36 powinny byc pierwiastki ale nie dopisalem ale to obliczenie z 16:40 mi wyszlo jak
robilem normalnie z pierwiastkami. Co robie zle?
22 kwi 18:47
ICSP: a wartość bezwzględna?
Sprawdziłeś kiedy jest ujemna a kiedy dodatnia ?
22 kwi 18:54
Martin: nie rozumiem, pytalem wczesniej czy nie trzeba tego na przypadki rozpatrywac (15:56) a ty
powiedziales ze nie bo to liczby (15:27). Nie wiem jak to zrobic..
22 kwi 21:25
22 kwi 21:54
Mila: |√5 − 1 − √2|=1+√2−√5
całe wyrażenie z lewej, po uwzględnieniu tego co napisał ICSP
L=|√5 − √3|+|√3 − √2|+|√5 − 1 − √2|=√5−√3+√3−√2+1+√2−√5=1
22 kwi 21:58