równania
JJ: mam problem z wyznaczeniem x−ksa
będę wdzięczny za pomoc . pozdrawiam
22 kwi 14:20
konrad: pomnóż najpierw przez 4t by pozbyć się ułamków
22 kwi 14:22
JJ: a na krzyż mogę ?
22 kwi 14:25
JJ: x=9 ?
22 kwi 14:25
konrad: możesz, to samo wyjdzie
no ale na pewno nie 9
22 kwi 14:27
JJ: bo w odp . jest
i nie wiem jak do tego doszli, przypuszczam ze mnozyli na krzyż ( wspomniany ), ale ja się
gubię no i tu wleciałem aby ktoś pokazał jak to rozpisać
22 kwi 14:28
konrad: xt=4(18−x)
xt=72−4x
xt+4x=72
x(t+4)=72
x=72/(t+4)
22 kwi 14:29
JJ: no jak robię na krzyż to mam takie cos
72−4x=xt i nie wiem co dalej czy dzielic przez 4 czy przez t czy przenosić ....
22 kwi 14:30
JJ: ok wiem już wszystko ... wielkie dzięki
22 kwi 14:31
22 kwi 14:39
JJ:
22 kwi 14:39
JJ: f5
22 kwi 14:43
konrad: x≠−1
tak samo na krzyż, potem wszystko wymnażasz i chyba Ci wyjdzie funkcja kwadratowa do
rozwiązania
22 kwi 14:44
konrad: *wymnażasz i oczywiście porządkujesz
22 kwi 14:44
JJ: mi zamiast f.k. wychodzi mi chaos .... no ale teraz może wyjdzie ...
22 kwi 14:45
konrad: bo trochę nieładna ta funkcja wychodzi, na pewno dobrze napisałeś przykład?
22 kwi 14:49
22 kwi 14:52
konrad: no to źle napisałeś....
gdzie w Twoim przykładzie jest 't'
22 kwi 14:53
JJ: idę zrobić sobie przerwę , przepraszam
22 kwi 14:59