Matematyka dyskretna
Żeli papą: Nie rozumiem tego zapisu. Mógłby ktoś pomóc?
Podaj najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania:
7x =8 18
to '=' ma trzy kreski
22 kwi 14:18
Żeli papą: up
22 kwi 16:51
Krzysiek: wydaje mi się, że:
7x =18 (mod 8)
tylko, że w takim razie zadanie jest dziwne, ponieważ nie otrzymamy 18 gdy mamy (mod 8) ...
22 kwi 16:56
Żeli papą: Mam tu napisane że może nie być rozwiązania.
a taki przykład? 9101 =20 (z przedziału < 0, 20 − 1 > )
Nie rozumiem tego zapisu niestety. Równa się też z trzema kreskami.
22 kwi 17:25
Krzysiek: skorzystaj z tw Eulera
φ(20)=8
101 mod 8 =5
92 mod 20 =81 mod 20 =1
94 mod 20 =1*1 mod 20
95 mod 20 =1*9 mod 20 =9 mod 20
czyli 9101 mod 20 =9
22 kwi 17:48
Żeli papą: Ok dzięki za pomoc, najwidoczniej mam za duże braki bo nawet nie wiem skąd się to bierze
dlatego też na razie przestane robić zadania tego typu tylko najpierw o tym więcej poczytam
22 kwi 18:13