działania na zbiorach
blogther:

mam takie pytanie co do działan na zbiorach
A, B sa zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω
P(B') = P(A) − P(AnB)?
22 kwi 14:14
blogther: moze ktos cos podpowiedzec?
22 kwi 14:34
blogther: moze ktos to wytłumaczyc
22 kwi 15:51
kylo1303:

Najlepiej rysunek robic taki jak wyzej (O to omega).
B'=Ω−B
P(B') = P(A) − P(AnB) −zauwaz ze pominales ten caly obszar gdzie nie ma ani A ani B.
22 kwi 16:02
blogther: czyli jak to bedzie dalej tego nie widze
22 kwi 16:04
blogther: przeciez w zadaniach nie ma podawanej Ω wiec tak
B' = Ω − B napewno nie policze tego B'
22 kwi 16:06
blogther: czyli jak mam dla twojego rysunku
P(B\A) = P(B) − P(AnB)
22 kwi 16:08
kylo1303: No tak, w obliczeniach tak tego nie policzysz (napisalem tylko co to jest B'). Daj moze
konkretne zadanie. Ja wypisze ci pare rzeczy z ktorych sie najczesciej korzysta w tego typu
zadaniach:
P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
Jezeli AnB=∅ to P(AuB)=P(A)+P(B)
P(A)=1−P(A')
A=(A−B)u(AnB) (te zbiory sa rozlaczne, wiec mozesz stosowac sume:
P(A)=P(A−B) + P(AnB)
22 kwi 16:10
blogther: no to jest w tablcach moze poza tymi dwoma ostatnimi
22 kwi 16:12
kylo1303: "P(B\A) = P(B) − P(AnB)" Zgadza sie, ale musisz dopisac ze sa rozlaczne.
22 kwi 16:12
blogther: mam takie zadanie
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω , że A⊆B oraz i P(A) = 0,3 P(B) = 0,7 .
Oblicz prawdopodobieństwo różnicy P(B\A).
22 kwi 16:14
blogther:

a co to własciwe oznacza ze sa rozłaczne
cos takiego jak na rysunku?
22 kwi 16:15
kylo1303: Tak. A to wyzej To rysunek bedzie wygladal troche inaczej, Bo A zawiera sie w B.
22 kwi 16:16
blogther: nie umiem sobie tych operacji wyobrazic ani zarysowac zeby mozn awybło poprawnie rozwiazac
takie zadanie
22 kwi 16:18
blogther: ma policzyc ta roznice ale nie potrafie jej uzaleznic od tych danych ktore mam i ewntualnie
tych ktore moge policzyc
22 kwi 16:20
kylo1303:

To rysunek do zadania.
22 kwi 16:21
blogther: czyli wywnioskowałes to z polecenia ze Ω= B'
22 kwi 16:22
blogther: bo A + B = Ω a my mamy ze A⊆B
22 kwi 16:22
kylo1303: I sprobuj rozlozyc sobie zbior B na 2 podzbiory rozlaczne (tak jak pokazalem wyzej) i nastepnie
skorzystac z sumy prawdopodobienstw.
22 kwi 16:22
blogther: ja myslałem ze B = Ω
22 kwi 16:23
kylo1303: Ω≠B'
Bo wtedy P(B')=1 . Na rysunku ci zaznaczylem ze B' to wszystko pozostalem,
inaczej:
B u B'=Ω
22 kwi 16:24
blogther: nie mam pojecia jak to zrobic
22 kwi 16:26
blogther: mam cos takiego
22 kwi 16:27
blogther: P(B\A) = P(B) − P(AnB)
22 kwi 16:27
blogther: P(B\A) = P(B) − P(A)
22 kwi 16:28
blogther: to jest to samo
22 kwi 16:28
kylo1303: No wlasnie! To czego tu nie umiesz? Spojrz do swoich danych.
22 kwi 16:38
blogther: w tych zadaniach z prawdopodobienstwa i kombinatoryki sa dla mnie tak ciezki i niezrosumiałe ze
nie mam pojecia czego w nich nie rozumiem i nie chodzi mi o to ze bym cos wiedział ja nie no
po prostu o co w tym chodzi
22 kwi 16:45
blogther: czyli co to bedzie rozwiazanie tego zadania P(B\A) = P(B) − P(A)
22 kwi 16:45
blogther: w opowiedzi tak niby jest
22 kwi 16:46
blogther: ale dopiero doszedłem do tego ze P(A) = P(AnB) z twojego rysunku
wczesniej kombinowałem jak zapisac to P(AnB)
22 kwi 16:47
blogther: własnie za pomoca tych wzorow ktore sa w tablicach maturalnych
22 kwi 16:47
kylo1303: No ale jak nie wiesz jak wiesz, to co napisales wyzej wzielo sie z logicznego myslenia (a nie z
nikad). Takze podstawiajac dane wyjdzieL P(B\A)=0,7−0,3=0,4 i to jest rozwiazanie.
Najwazniejsze to zapisac dany zbior jako sume podzbiorow, najczesciej to juz wystarcza do
rozwiazania zadania.
Chcesz to daj cos jeszcze, postaram sie ci pomoc.
22 kwi 16:49
blogther: poszukam czegos
22 kwi 16:50
kylo1303: No wlasnie, DOBRY rysunek to podstawa. W kazdym zadaniu na zbiorach zrob sobie rysunek.
Prostokat to Ω (calosc), A i B to podzbiory, zazwyczja rysuje sie ze nachodza na siebie, ale
jesli w zadaniu powiedziane jest ze jeden zawiera sie w drugim lub ze sa rozlaczne to
oczywiscie modyfikujesz rysunek.
22 kwi 16:50
blogther: okey to jeszcze taki pytanie jezeli ma cos takiego
P(A\B) = P(A) − P(B') tak?
22 kwi 16:53
blogther: P(A\B') = P(A) − P(B')
22 kwi 16:53
blogther: zapomniałem tego prima napisac
22 kwi 16:54
kylo1303: Nie. Lepiej jakbys pisal te swoje wzorki z suma a nie roznica.:
P(A)=P(A\B)+P(B') → teraz pytanie: czy A\B i B' sa rozlaczne i czy razem daja zbior A?
22 kwi 16:56
blogther: sa rozłoczne chyba
22 kwi 16:57
blogther: tak to co ty napisałes to jest prawda
22 kwi 16:57
blogther: bo P(B') = P(A)
22 kwi 16:58
blogther: bo P(B') = P(A) − P(AnB)
22 kwi 16:59
kylo1303: W tym poprawionym tez jest zle. Zrob rysunek i sam przeanalizuj co z tego by ci wyszlo.
P(A)=P(A\B')+P(B') → A=A\B' u B'
22 kwi 16:59
blogther: a musze rysowac to Ω czy nie?
22 kwi 17:01
kylo1303: Ja ci mowie jak bedzie ci najlatwiej. Prostokat− Ω, okregi na siebie nachadzace to podzbiory.
Bo wlasnie jak nie narysujesz to potem piszesz glupoty tak jak wyzej, bo nie jestes swiadomy
ze B' uzupelnia B do Ω. Czyli B'= (A\B)+ (AuB)'
22 kwi 17:02
blogther: nie moge dodac rysunku w ogole mi nie wczytuje pewnie z tej racji ze duzo osob jest na formu
22 kwi 17:08
blogther:
22 kwi 17:11
kylo1303: No i z takiego rysunku korzystaj. Teraz zamaluj sobie na kartce B' i AnB i zobaczysz czy to w
sumie da ci A. Ja ide jesc, wiec nei odpowiem przez jakeis 30min
22 kwi 17:14
blogther: zły rysunek tak ? bo chyba powinienem zapisac ze ten szary okrag to jest A\B
22 kwi 17:15
blogther: czyli B' to jest wszystko po za B w obszarze całego prostokata tak?
22 kwi 17:16
kylo1303: Tak. Szary okrag rozwazaj jako calosc (niebieski nie jest granica). Szary to A, niebieski to B,
czesc wspolna to AnB. To wszystko co jest poza szarym kolem to A', a poza niebieskim to B'
22 kwi 17:22