wielomiany
xxxxxxxxxxxxx: rozłóż wielomian na czynniki:
a)5x4−20
b)−4x4−26x3−12x3
c)2x3+5x2+6x+15
d)x5−2x4+7x3+8x2−16x+56
22 kwi 14:13
ICSP: moje
22 kwi 14:17
ICSP: a) 5x4 − 20 = 5(x4 − 4) = 5(x2+2)(x−√2)(x+√2) ze wzoru: a2 − b2 = (a−b)(a+b)
22 kwi 14:18
ICSP: b) − 4x4 − 26x3 − 12x3 = −4x4 − 38x3 = −2x3(2x + 19)
22 kwi 14:19
ICSP: c) 2x3 + 5x2 + 6x + 15 = x2(2x+5) + 3(2x+5) = (x2 + 3)(2x+5)
22 kwi 14:22
xxxxxxxxxxxxx: −4x4−26x3−12x2
22 kwi 14:26
xxxxxxxxxxxxx: −4x4−26x3−12x2
22 kwi 14:27
ICSP: d) x5 −2x4 + 7x3 + 8x2 − 16x + 56 = x5 +2x4 − 4x4 −8x3 + 15x3 + 30x2 − 22x2 − 44x +
28x + 56 = x4(x+2) − 4x3(x+2) + 15x2(x+2) − 22x(x+2) + 28(x+2) = (x+2)(x4 − 4x3 + 15x2 −
22x + 28)
pojawia się problem z wielomianem :
x4 − 4x3 + 15x2 − 22x + 28
nie posiada on pierwiastków rzeczywistych i można to wykazać w bardzo prosty sposób. Jednak
poleceniem jest rozłożenie tego wielomianu na czynniki :
(x4 − 4x3 + 15x2 − 22x + 28) = (x2 − 2x + 4)(x2 − 2x + 7) − zauważyłeś to w cudowny sposób
22 kwi 14:34
xxxxxxxxxxxxx: proszę o pomoc w innych zadaniach z wielomianami.
22 kwi 14:41