?
Anula: jak mam we wzorze skróconego mnożenia (−3+1)2 to ma być tak (−3)2+2*(−3)*1+12 czy 32+2*3*1+12
minus przed trójką wtedy sie liczy czy nie?
22 kwi 14:10
Anula: pomoże ktos

?
22 kwi 14:16
Paula: liczy się
we wzorze masz (a+b)2
w twoim przypadku a=−3
b=1
22 kwi 14:18
Anula: okej a jak by było (3−1) to a=3 a b=1? i wtedy nie ma żadnych minusów oprócz tego jednego we
wzorze?
22 kwi 14:20
Anula:
22 kwi 15:02
Anula:
22 kwi 16:11
mala: liczba ujemna podniesiona do potęgi parzystej = liczba dodatnia (−3)2=9
22 kwi 16:23
asdf: (1 −3)2 = 1 − 6 + 9 = 4 = (1 − 3)2 = (−2)2 = 4
22 kwi 16:24
mala: (−3+1)2=(−2)2=4
wzór skróconego mnożenia? czegoś nie rozumiem?
22 kwi 16:25
Anula: no czyli b=1 a nie −1
22 kwi 16:32
krystek: Co tutaj liczyć : mala wyliczyła.
ale (x−1)2=
(x+1)2=
22 kwi 16:35
Anula: ale to nie chodzi o liczenie tylko to jest przykład jak jest(−3+1)2 to za a=−3 a za b=1 a jak
jest (3−1)2 to a=3 a b=1 chodzi tu o tego minusa często inni dają do wzoru minusa i zamiast
np 1 podstawiają −1 i wychodzi zły wynik dlatego się już zamotałam i musiałam sie upewnić
22 kwi 16:37
mala: (x−1)2 = x2 − 2x + 1
(x+1)2 = x2 + 2x + 1
22 kwi 16:38
Anula: −2*x*1 <<−− tu często dawali −1 v 2*x*1 ok teraz sie już upewniłam
22 kwi 16:40
krystek: Ale utrwal sobie
(3−1) można zapisać [3+(−1)] i wtedy wzór (a+b)2 gdzie a=3 b=−1
lub (3−1) i wzór (a−b)2 gdzie a=3 b=1
22 kwi 16:41
Anula: no tak wiem jak jest nawias to wiem że −1, chodziło mi tylko o to żeby sie upewnić bo połowa
robiła tak a połowa na odwrót jak patrzyłam na różne zadania
22 kwi 16:43
krystek: I teraz jesteś pewna!?
22 kwi 16:47
Anula: tak
22 kwi 17:01