zbadaj liczbę rozwiązan
Rafi: Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań
| ⎧ | (m−1)x − 2y = m | |
| ⎩ | −3x + my = −2 |
|
w zależności od parametru m.
pomóżcie proszę
22 kwi 13:56
rafi: bardzo proszę...
22 kwi 15:40
Krzysiek: skorzystaj z metody wyznaczników (wzorów Cramera)
22 kwi 15:42
22 kwi 15:43
rafi: wyznaczniki wyszły mi
W = m
2 − m − 5
W
x = m
2 − 4
W
y = m + 2
Rozwiązując pierwsze równanie wychodzi ze układ ma jedno rozwiązanie dla
| | m − √21 | | m + √21 | |
m ≠ |
| , |
| . (?) |
| | 2 | | 2 | |
Żeby sprawdzić kiedy układ jest nieoznaczony muszę z trzech wyznaczników ułożyć układ równań?
22 kwi 17:41
Rafi: pomożecie?
22 kwi 19:42
Rafi: pomożecie?
22 kwi 19:42
Eta:
W= m
2−m
−6 bo 3*2= 6 (a nie 5
22 kwi 19:44
Rafi: heh, błąd w moim stylu
możesz powiedzieć jak sprawdzić kiedy jest nieoznaczony i sprzeczny?
22 kwi 19:50
Eta:
dla m=3 i m≠ −2 −−− układ sprzeczny
dla m≠ 3 i m= −2 −−−− nieskończenie wiele rozwiązań ( układ nieoznaczony
dla m≠ 3 i m≠ −2 −−− jedno rozwiązanie ( układ oznaczony
22 kwi 19:52
Rafi: oczywiście m wychodzi wtedy −2, 3 a nie tak bez sensu jak napisałem za b przyjmując m :X
22 kwi 19:53
Rafi: skąd się biorą te równości?
22 kwi 19:55
22 kwi 20:02
Rafi: sam siebie dzisiaj rozbrajam....
dzięki
22 kwi 20:03