Trygonometria
sheezah: Proszę o sprawdzenie zadania z trygonometrii:
| | √3 | |
Oblicz sin α + cos α wiedząc że sinα * cos α = |
| |
| | 2 | |
i to będzie układ równań, bo nie wpadłem jak to inaczej zrobić:
sin
2 α + cos
2 α = 1
| | √3 | |
sin2 α + [ |
| ]2 = 1 |
| | 2sin α | |
| | 3 | |
sin2 α + |
| = 1 / * (4sin2 α) |
| | 4sin2α | |
sin
2 α + 3 = 4sin
2 α
3 = 3sin
2 α
1 = sin
2 α ⇒ sin α = 1 v
sin α = −1 −odpada bo α∊(0◯, 90◯) ⇒ sin α > 0
dobrze?
22 kwi 13:54
ICSP: źle
sinxcosx jest funkcja której zbiór wartości to : <−0,5;0,5>
| √3 | |
| = ≈ 0,866 > 0,5 − sprzeczność. |
| 2 | |
22 kwi 13:59
sheezah: no ale, to znaczy że błąd jest w poleceniu o0
22 kwi 14:09
ICSP:
22 kwi 14:09
sheezah: impossibru
22 kwi 14:10