zadanie z treścią wyrażenia wymierne
Izaa: W pewnej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal 16500 zł. gdyby 10 osób nie
poszło każdy z pozostałych musiałby zapłacić o 15 zł więcej. oblicz ilu maturzystów jest w tej
szkole.
POMOCY !
22 kwi 13:46
Izaa: x−ilość uczniów
y−cena od 1 ucznia
x,y>0
x jest liczbą naturalną
xy=16500 => y=16500/x
(x−10)(y+15)=16500
(x−10)(16500/x+15)=16500
16500+15x−165000/x−150=16500
15x−165000/x−150=0 //*x
15x2−165000−150x=0 //:15
x2−10x−11000=0
delta=44100
=210
x=(10−210)/2=−100 nie spełnia warunków zadania
x=(10+210)/2=110
y=16500/110=150
w szkole jest 110 maturzystów
22 kwi 14:21