pomocy !!
lolek: wartosc wyrażenia ( √x+1 +1)(1− √x−1) dla x=√2 − 2 jest równa
22 kwi 13:27
lolek: x+1 i x−1 to jest pod pierwiastkiem a tam dla x=to jest piewiastek z dwóch tylko osobno −2
22 kwi 13:28
lolek: pomóżcie
22 kwi 13:30
Eta:
Ja widzę w swoim arkuszu,że ma być tak:
(√x+1)(1−√x+1)
22 kwi 13:30
Eta:
ze wzoru (a+b)(a−b)=a2−b2
(1+√x+1)(1−√x+1)= 1 −(x+1) = −x
zatem wartość dla x= √2−2 jest : −(√2−2)=...........
22 kwi 13:33
lolek: i dalej nie wiem

sorry
22 kwi 13:34
Eta:
Co tu wiedzieć? ( matura tuż tuż

(−(
√2−2) = 2−
√2
22 kwi 13:37
lolek: moze ktos to mi napisać
22 kwi 13:37
lolek: spoko...
22 kwi 13:38
Eta:
Zjedz ........
22 kwi 13:38
lolek: yhy po co

?
22 kwi 13:45
lolek: pomoże ktos

mi to inaczej wyjasnić ?
22 kwi 14:05
asdf: (1 + √√2 − 2 + 1)(1 − √√2 −2 + 1) =
(1 + √√2 − 1)(1 − √√2 − 1) = 12 − (√√2 − 1)2 =
1 − (√2 − 1) = 1 − √2 − (−1) = −√2 + 2
22 kwi 14:10