oblicz wartość wyrażenia
Adam: W trójkącie prostokątnym α i β są miarami kątów ostrych. Oblicz wartość wyrażenia √tg2α + 1
* sin β
dzięki
22 kwi 13:26
Mila: | | sin2α | | sin2α+cos2α | |
√ |
| +1*sinβ=√ |
| *cosα= dokończ |
| | cos2α | | cos2α | |
22 kwi 13:56
Adam: hmm, skąd się wzięło * cosα ? jak ja rozpisuje wychodzi mi:
| | sin2α | | sin2α + cos2α | |
√ |
| +1 * sinβ = √ |
| +sin2α * sinβ = |
| | cos2α | | cos2α | |
22 kwi 14:18
Marta: Mam do zrobienia to samo zadanie. Ma ktoś pomysł?
22 kwi 14:35
Marta: nikt?
22 kwi 15:02
Marta: ?
22 kwi 17:32
Mila: W Δ prostokątnym: α+β=90
0
sinα=cosβ
sin β=cosα
Narysujcie Δ i wypiszcie funkcje trygonometryczne kątów ostrych to zauważycie te zależności.
dokończenie rozwiązania
α,β −kąty ostre w Δ prostokątnym, sinα>0,cosα>0
sinβ=cosα
| | 1 | | 1 | |
√ |
| *cosα= |
| *cosα=1 |
| | cos2α | | cosα | |
22 kwi 21:18