Oblicz
ad: Nie jestem w stanie zrozumieć tego typu zadań. Gdyby ktoś był tak miły i w przyjemny sposób
spróbowałby to wytłumaczyć to będę wdzięczny

a) Oblicz
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )(1− |
| ) ... (1+ |
| )(1+ |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2009 | | 2010 | |
b) Uzasadnij, że liczba
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1− |
| )(1+ |
| )(1− |
| ) ... (1+ |
| )(1+ |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2n−1 | | 2n | |
jest większa o 1 dla każdej liczby naturalnej n.
Próbowałem to przedstawić w postaci niewiadomej n:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )(1− |
| ) ... (1+ |
| )(1+ |
| ) |
| | n+1 | | n+2 | | n+3 | | n+4 | | n+2009 | | n+2010 | |
ale nie wiem dalej co z tym fantem zrobić.
22 kwi 13:13
Eta:
| | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | | 2009 | | 2010 | | 2011 | |
a) |
| * |
| * |
| * |
| *......* |
| * |
| * |
| =.... |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2008 | | 2009 | | 2010 | |
teraz uprość i zobaczysz co otrzymasz

b) podobnie ........
22 kwi 13:20
asdf: w a)
minus w czwartym nawiasie to literówka czy taka treśćzadania?
22 kwi 13:25
Eta:
To literówka ........ ( nie mylić z litrówką
22 kwi 13:27
ad: b) rozpisałem sobie te liczby:
| 3 | | 2 | | 5 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| * |
| * |
| ... (1− |
| )(1+ |
| )(1− |
| )(1+ |
| ) |
| 2 | | 3 | | 4 | | 5 | | 2n−3 | | 2n−2 | | 2n−1 | | 2n | |
Ten drugi człon po rozpisaniu wygląda tak:
| | 2n−4 | | 2n+1 | | 4n2−6n−4 | |
( |
| )( |
| )= |
| |
| | 2n−3 | | 2n | | 4n2−6n | |
I co w takim razie z tym fantem zrobić ?
22 kwi 14:08
ad: A może lepiej to indukcyjnie sprawdzić ?
22 kwi 14:22
Eta:
| 3 | | 2 | | 2n−1+1 | | 2n+1 | | 2n | | 2n+1 | |
| * |
| *......* |
| * |
| = |
| * |
| =..... = 2n+1 |
| 2 | | 3 | | 2n−1 | | 2n | | 2n−1 | | 2n | |
22 kwi 14:44
22 kwi 14:46
Eta:
ok
22 kwi 14:47