równania niejednorodne
tomasz: równanie niejednorodne − pilne
mam równanie y'' + y' − 2y = 9 − 4x3
doszedłem do tego:
α = 0 , k = 0
r2 + r − 2 = 0
r1 = −2
r2 = 1
yo = C1e−2x + C2ex
jak powinno wyglądać równanie ys?
22 kwi 12:51
Krzysiek: ys − rozw. szczególne?
przewidujesz je tak ys =ax3 +bx2 +cx+d
(ponieważ, po prawej stronie równania masz wielomian 3 stopnia)
wstawiasz ys do równania i wyliczasz a,b,c,d
22 kwi 12:55
tomasz: tak chodzi mi o szczególne, dzięki
22 kwi 13:06
tomasz: a w tym przypadku jak to będzie wyglądało?
y'' + y = 4xex
za równanie ys podstawiałem A*ex oraz A*ex * x
ale żadne nie wychodzi może gdzieś robię błąd?
w rozwiązaniu powinno wyjść ys = (2x − 2)ex
22 kwi 13:15
tomasz: podbijam
22 kwi 13:36
Krzysiek: ys =(ax+b)ex
(masz wielomian pierwszego stopnia razy ex )
22 kwi 13:40
tomasz: zrozumiałem to, nareszcie!
22 kwi 13:55