zad
izka: wielomiany
x3+2x2−4x−8=0
(x−4)(3−x)(2x+10)<0
22 kwi 11:43
22 kwi 11:48
krystek: a)x2(x+2)−4(x+2)=0⇒(x+2)(x2−4)=0⇒(x+2)(x+2)(x−2)=0⇒ x={−2, 2}
b ) oś liczbowa ,zaznacz m zerowe i "wężyk" czyi wykres i odczytujesz ujemne wartości pod osią
Uważaj jak masz rysować , czyli jaki jest znak współczynnika przy x3
22 kwi 11:49
Monik:

x
3+2x
2−4x−8=0
x
2(x+2)−4(x+2)=0
(x+2)(x
2−4)=0
x+2=0 x
2−4=0
x=−2 x=2 x=−2
x∊{−2,2}
(x−4)(3−x)(2x+10)<0
x=4 x=3 2x=−10
x=−5
teraz na oś (rysunek) x∊(−5,3)U(4,+
∞)
22 kwi 11:49
Monik: mam nadzieje ze czytelnie
22 kwi 11:50
Daniel: x
2(x+2)−4(x+2)=0
(x
2−4)(x+2)=0
x
2−4=0 x+2=0
x=2 v x=−2 x=−2
metoda węzyka
analogicznie drugi przyklad
22 kwi 11:50
22 kwi 11:50
izka: wielkie dzieki
22 kwi 12:05