Geometria
Koks: Miary kątów pewnego czworokąta wyrażone w stopniach są kolejnymi liczbami nieparzystymi. Czy na
tym czworokącie można opisać okrąg?
Kolejne kąty:
a,b,c,d
a + c (przeciwlegle) = 180
o
b + d (przeciwlegle) = 180
o
Wiem, ze na takim czworokącie można opisać okrąg, kąty miałyby kolejno: 87,89,93,91 (nie
zapisałem po kolei, żeby pasowało wam do wyższego schematu) − ale nei wiem jak to zapisać

Pomoże ktoś?
Pozdrawiam i z góry dziękuje
22 kwi 11:38
Koks: Nikt nie da rady? Bo schowalbym juz matme do plecaka
22 kwi 11:51
krystek: 2x+1)+(2x+3)+(2x+5)+(2x+7)=360 i teraz licz
22 kwi 11:56
Koks: Dlaczego 2x? Dziwny jest ten zapis
22 kwi 11:58
krystek: a jaki jest zapis liczby nieparzystej?
22 kwi 11:59
Koks: chociaz.. x = 43
2x + 1 =87
2x + 3 =89
2x + 5=91
2x +7=93
Ok zgadza sie, ale nie rozumiem skad sie wzielo 2x, mozna bylo spokojnie 1x wziasc przeciez?
22 kwi 12:00
krystek: czy x+1 jest liczbą nieparzystą dla każdego x?
a 2x+1 jest ?
22 kwi 12:03
Koks: Ok rozumiem, dzieki
22 kwi 12:05