Pilne
MAGDALENA: Wyznacz równania stycznych do okrdgu x2+2y+y2−6x−15=0 i rownoleglych do osi OX.
22 kwi 11:17
MAGDALENA: Pomoże ktoś?
22 kwi 11:24
krystek: wyznacz r i współrzędne środka i wówczas styczne maja równanie
y=ys+r
y=ys−r
Zrób rysunek , to najłatwiej zrozumieć.
22 kwi 11:25
krystek:
22 kwi 11:36
MAGDALENA: A jak wyznaczyć r ?
22 kwi 11:37
krystek: postać ogólna:
x2+y2−2x−2y+c=0 lub kanonicznej (x−a)2+(y−b)2=r2
masz (x−3)2+(y+1)2−9−1−15=0
(x−3)2(y−1)2=25⇒r2=25⇒r=5
22 kwi 11:41
MAGDALENA: Wogóle nie wiem o co chodzi i jak ma to wygladac
22 kwi 12:00
22 kwi 12:04