Wyznacz współrzędne środka i oblicz pole tego okręgu.
marti: Punkty A=(5,1), B=(8,4) są końcami cięciwy okręgu, którego środek leży na prostej o równaniu
2x−y−6=0. Wyznacz współrzędne środka i oblicz pole tego okręgu.
22 kwi 10:37
asdf: zrob prosta prostopadla do SAB i część wspólną prostej 2x−y−6=0 oraz x−y + 9 = 0 później
obliczasz promień
22 kwi 11:49
jok: lub
(x−xA)2 + (y−yA)2 = r2
(x−xB)2 + (y−yB)2 = r2
Musisz poszukać punktu wspólnego na prostej 2x − y − 6 = 0, czyli y = 2x −6
za y podkładasz 2x −6.
22 kwi 12:02