| π | π | |||
Wyznacz zbiór rozwiązań sin(x− | )=sinx*cos | dla xε<0,3π> | ||
| 12 | 12 |
| π | ||
cos | =cos30= .. | |
| 12 |
| π | ||
rozpisz wg wzoru sin(x−y)=... to sin(x− | )=.. | |
| 12 |
| π | π | π | ||||
sinx*cos | −cosx*sin | =sinx*cos | ||||
| 12 | 12 | 12 |
| π | ||
sinx*cos | jest po obydwu stronach równania, więc zredukuje się | |
| 12 |
| π | ||
otrzymasz cosx*sin | =0 ⇒ cosx=0 ⇒ x=....... dokończ już samodzielnie | |
| 12 |
| π | ||
a czemu zniknął w ostatnim wierszu sin | ||
| 12 |
| π | ||
Dlatego ,że to liczba stała | =30o sin30o= ........ | |
| 12 |