Proszę o pomoc
Pati: Wielomian W(x)=2x3+2x−200x−200 rozłoz na czynniki możliwie najniższego stopnia.
22 kwi 10:34
Aga1.: Coś chyba zgubiłaś?
22 kwi 10:43
Pati: Będę bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi pomoże
22 kwi 10:44
Pati: Nie nic takie jest to zadanie
22 kwi 10:45
Pati: Ja tak zrobiła
W(x)=2x3+2x−200x−200=2[x3+x−100x−100]=2[(x3−x)−(100x+100)]=2[x(x2−1)−10
0(x+1)]=2[(x2−1)(x2+100)]=2(x2−1)(x2+102)=2(x2+1)(x−10)(x−10) proszę o sprawdzenie tego
zadania.
22 kwi 10:56
Pati: Proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczna
22 kwi 11:09
Pati: Pomocy
22 kwi 11:18
krystek: 2x(x2+1)−200(x+1) i zwróć uwagę czy dobrze przepisałas jak pisze Aga a może −2x
22 kwi 11:22
Pati: Coś jednak brakowało. Ma być W(x)=2x3+2x2−200x−200=
22 kwi 11:32
krystek: To teraz licz!
22 kwi 11:37
Pati: Ale nie wiem jak
22 kwi 11:56
krystek: 2x2(x+1)−200(x+1)=0/:2
(x2−100)(x+1)=0
(x−10)(x+10)(x+1)=0 x={−10,−1, 10}
22 kwi 12:01
Pati: Czy to już jest koniec zadania?
22 kwi 12:11
krystek: Oj tylko czynniki , bez =0 i pierwiastków.
22 kwi 12:14
krystek: W(x)=(x−10)(x+10)(x+1)
22 kwi 12:15
Pati: To co ja mam teraz zrobić. ?
22 kwi 12:15
krystek: A co chcesz zrobić? Przeczytaj polecenie!
22 kwi 12:17
Pati: Czyli to już koniec zadania?
22 kwi 12:24
22 kwi 12:29