z gory dzieki za pomoc
Daniel: W urnie jest 6 kul białych, 4 carne i 2 zielone. Losowano cztery razy po jednej kuli, ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobienstwo, ze dokladnie trzy razy wyjęto kulę biało
omega = 124
nie wiem jak okreslij zbior A, prosze o wytlumaczenie
moja propozycja to
A=63*4*2
ale to jest chyba źle
22 kwi 10:30
Aga1.: | | 6 | |
Prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej za pierwszym razem wynosi |
| |
| | 12 | |
| | 6 | | 1 | |
i za trzecim i za czwartym razem też |
| = |
| |
| | 12 | | 2 | |
Lub tak jak zacząłeś, za pierwszym razem kulę białą można wyciągnąć na 6 sposobów, za drugim i
za trzecim i za 4tym też na 6 sposobów
IAI=6
4
22 kwi 10:40
Daniel: w dopowiedzi jest sam wynik, ktory mowi ze powinno byc P(A)=1/8
22 kwi 10:46
Daniel: muszą byc dokladnie 3 kule białe
22 kwi 10:46
blogther: i to juz wszystko?
22 kwi 10:46
blogther: lepiej policzyc zdarzenie przeciwne chyba tak mi sie wydaje
22 kwi 10:48
Daniel: czyli jak blohther?

]
Powinno byc omega = 12
4
A=6
3*6*2
tylko skąd te A wten sposob
22 kwi 10:50
blogther: nie jestem dobry z prawdopodobienstwa ale wydaje mi sie ze liczenie na ile sposobow mozemy
wylosoac te trzy białe kule jest bardzo zmudne gdybysmy mieli bulie iałe i czarne to było by
prosciej mozna by samo drzewko narysowac
22 kwi 10:52
Aga1.: Pewnie ,że źle.
Zrobiłam zadanie, że za każdy razem (4 razy) wylosowano kulę białą.
22 kwi 10:52
Daniel: Moze byc w ten sposob
jak mamy obliczyc prawdopodobienstwo ze dokladnie 3 razy wyjeto kule bialą to mozna tak jak
aga1
czyli za pierwszym razem 6/12 za drugim 6/12 i za trzecim 6/12 = 1/2*1/2*1/2=1/8
ale prosze o wyjasnienie jesli ktos wie czemy A=63*6*2
22 kwi 10:55
Daniel: czemu*
22 kwi 10:55
blogther: a czy Ω bedzie na pewno tak
22 kwi 11:01
blogther: jak policzyłes ?
22 kwi 11:02
Daniel: no Ω=12
4 bo losujemy ze zwracaniem , czyli masz 12 sposobow na wylosowanie kuli i kolejno tak
4 razy zatem 12
4
A=6
3*6*2
6
3− szesc sposobow wylosowania kuli białej 3 razy
a te 6*2 nie wiem skąd się wzięło

/
22 kwi 11:06
Daniel: te 6*2 to chyba ze na szesc sposobow mozemy wylosowac dwie pozostale kule ?
22 kwi 11:08
Aga1.: Nie mam pojęcia skąd im się to wzięło.
bbbc
bbcb
bcbb
cbbb
lub
bbbz
bbzb
bzbb
zbbb
22 kwi 11:19
22 kwi 11:21
Daniel: heh w odpowiedzi błąd
22 kwi 11:30
Daniel: czyli bedzie
Ω=12
4
A=6
3*24
22 kwi 11:32
blogther: a mi wyszło 524
22 kwi 11:35
blogther: narysowałem sobie do tego drzewko
22 kwi 11:36
blogther: a skad masz to 24 w zdarzeniu A?
22 kwi 11:37
Daniel: to szacun chłopie dla ciebie

D, nie wiem jak musi byc duze
22 kwi 11:38
blogther: na 3 kartkacj A5 narysowałem
22 kwi 11:39
blogther: z czego całe narysowałem dla przypadku gdzy B była wylosowana jako pierwsza
22 kwi 11:39
blogther: tak wiec mozna sie zmiescic na jednej A5
22 kwi 11:40
Daniel: no bo patrze

bbbc
bbcb bilaych 6 i czarnych 4 czyli 6
3*4*4 bo 4 ustawienia

bcbb
cbbb
lub
bbbz
bbzb bialych 6 i zielonych 2 czyli 6
3*2*4 bo 4 ustawienia

bzbb
zbbb
A=6
3*4*4+6
3*2*4 = 6
3(4*4 + 2*4)=6
3 * (16+8)=6
3 * 24
22 kwi 11:41
blogther: okey dzieki za wyjasnienie
moze w koncu zakapuje tego typu zadania
22 kwi 11:43
Daniel: ja niby kapuje, ale wiesz jak w tych zadaniach latwo popelnic bledy

czesto sie zapomina o
czyms
22 kwi 11:47
blogther: fajne jest poznac jakis schemat rozwiazywania i pozniej to juz sobie mozna zawsze zmodyfikowac
go do potrzeb zadania i juz jakos leci
22 kwi 12:01
blogther: ale to tez trzeba tych zadn przepobic kilka zeby sie jakos wyrobic
22 kwi 12:01